Mese habbal I Novellákról röviden

Avagy miért hasznos a novellázás?

Novellák. Írjuk őket, olvassuk, néhányan szeretik, van, aki nem. Én úgy gondolom, hogy aki írással, történetmeséléssel akar foglalkozni bármilyen szinten is, az nem tudja kikerülni őket. Vagy, ha mégis megpróbálja, azzal saját magát hozza nehezebb helyzetbe. Természetesen én sem vagyok profi író, mint ahogy a legtöbben itt a bloggerek között, az amatőrök táborát erősítem. Mégis fontosnak tartom annyira ezt a témát, hogy billentyűzetet ragadva írjak róla néhány sort. Nézzük tehát, néhány pontban összeszedve, miben lehet a segítségünkre, ha időnként lepötyögünk egy-egy kalandos, esetleg könnyekig megható novellát.

Sikerélmény
Bizonyára nem én vagyok az egyetlen, akinek regényírás közben néha csak úgy elmegy a kedve az egésztől. Már a századik oldalt pötyögöd, de még sehol a vége, ráadásul van itt egy lyuk a cselekménybe, amiről ötleted sincs, hogyan került oda. Kínlódás az egész és ki kell szakadnod az ördögi körből valahogy. Nekem erre mindig nagyszerű megoldás egy néhány oldalas kis novella. A legjobb, hogy válthatok jó nagyot. Éppen egy hatalmas fantasy eposzon dolgozol? Pihenésnek tökéletes megoldás lesz egy romantikus, komikus novella. Remek érzés lesz látni a kész művet, egyben elejétől a végéig. Ha esetleg elolvastatod valakivel, akkor még a visszacsatolás is meglesz, és máris feltöltődve térhetsz vissza a csodás fantasy művedhez.
A novellának egyszerűbb a végére érni, a cselekményt könnyebben kézben lehet tartani, így amikor egyben látod a kompakt kis művedet már néhány nap (vagy akár óra) után, az egy igazi energialöket lehet a nagyobb munkák folytatásához.

Fókusz
A novellákba bizony nem férnek bele a húsz bekezdésen keresztül tagolt tájleírások, és azt sem ecsetelhetjük órákig, hogy milyen rúzs volt az idegesítő pompon lányon. Remek gyakorlat lehet azoknak, akikből néha csak úgy ömlik a szó, és a mondandójuk valahol elveszik a színes szóvirágok parádéja között.
Mi bizonyára imádni fogjuk a karaktereinket, és azt alaposan kitaláljuk, hogy a negyedik születésnapjára miért nem ment el egy barátja sem, és ezért miért utálja a rózsaszín léggömböket, de nem biztos, hogy erre az információra a történetnek is szüksége van. Írjunk egyperces novellákat, olvassuk át akár kétszer háromszor, és minden alkalommal húzzuk ki belőle a felesleges szavakat.

Az a bizonyos ív a történetekben
A novelláknak általában egy fő cselekményszála van és egy nagy fordulópontra épül. Nekem mindig nehezen ment a megfelelő információadagolás, hogy jó helyen érje el a történet a csúcsot. A novelláimat végig tudom pörgetni néhány perc alatt, mert még a leghosszabb sem lépi át a tizenötezer szót. Kijelölöm a fontos részeket, megkeresem a legjelentősebb fordulatot, a sokadik novellámban pedig már szinte magától a megfelelő helyre kerülnek ezek. Az itt szerzett tapasztalataimat pedig utána már igazán egyszerű átültetnem a hosszabb lélegzetvételű regényeimbe.

Megtanít javítani
Minek ülünk neki hamarabb? Kijavítani egy ötszáz oldalas regényt vagy egy ötoldalas novellát? Ugye, hogy az utóbbi. Minél több novellánkat szedtük ízekre, annál kritikusabbak leszünk magunkkal szemben, és annál jobban megismerjük a saját hibáinkat. Rájövünk, mik azok, amikkel rendszeresen melléfogunk, és mire a regényíráshoz jutunk, ezek a malőrök jobb esetben bele se kerülnek a szövegünkbe. Senki nem száll velem vitába azt hiszem, amikor azt mondom, három oldalt könnyebb újraírni egy logikai bukfenc miatt mint három fejezetet. Adjunk esélyt magunknak kicsiben a tanulásra, és a megszerzett tudásunkat kamatoztassuk nagyban.

Próbáljunk valami újat
Azaz, ki a komfortzónából! Ne tagadjuk, mindenkinek van egy kedvenc zsánere. Van, aki csak a poszt apokaliptikus sci-fi világokban érzi jól magát, más sárkányok között mozog magabiztosan és van, aki a gimi padjába ül vissza minden egyes regényében. A novellák tökéletes terepet adnak arra, hogy újdonságokkal kísérletezzünk. Személy szerint mindig szerettem a könnyed, romantikus történetek, de soha nem éreztem magamban annyi erőt, hogy egy teljes regényt ki tudjak tölteni romantikával, a nagyobb lélegzetű munkáimban van, hogy egyáltalán, vagy csak alig jelenik meg szerelmi szál. Szóval novelláztam, és minden oldallal egyre magabiztosabb lettem. Hova sikerült eljutnom? Az első romantikus regényemen dolgozok, amiről hamarosan bővebben is szó lesz itt a blogon, egy újabb Szivárogtatás sorozat keretein belül. A novelláimnak hála (amikből néhányat IDE kattintva elolvashattok) megtanultam kibontani az érzelmeket úgy, hogy ne legyenek túlzóak, megtanultam, hogyan lehet kapcsolatot felépíteni, és még sorolhatnám.
Természetesen nem csak a romantikus zsánerben fejlődtem a novelláknak hála, hanem majdnem mindegyikben, amelyikbe elég bátor voltam belekóstolni. Én sem írtam még soha krimit például, de már nincs messze a nap, hogy papírra vessem az első bűnügyem.

Összességében tehát az én véleményem az, hogy mindenkinek legalább egyszer meg kéne próbálkozni a novellázással. Igen, igaz, hogy nem ezekkel fogsz befutni, de ha már novellák kiadása, akkor egy antológia pályázat például remek ugródeszka lehet. Számomra a novellák egyrészt kikapcsolódást, másrészt fejlődési lehetőségek kifoszthatatlan tárházat jelentik. Megvalósíthatom azokat a kisebb ötleteimet, amik kevesek egy teljes regényhez, életre hívhatok olyan karaktereket, akik esetleg egy nagy történetbe már nem fértek bele, és ami a legfontosabb, megismerhetem a saját határaimat, aztán alaposan kijjebb tolhatom őket.

Nektek mi a véleményetek a novellákról? Hasznos tanítók vagy haszontalan időrablók? Segíthetik egy regény megszületését? Miről szólt az első novellátok és mai szemmel ránézve mit tanultatok belőle? Érdekelnek a véleményeitek és a tapasztalataitok!

  2 comments for “Mese habbal I Novellákról röviden

  1. Babu
    2018-01-25 at 11:03

    Jaj Criszi ezt elolvasva háromszor estem hasra, annyira okos dolgokat mondasz (na meg átgondoltam és elástam a módszereimet xd), és annyira királyságos hogy ennyire tudatosan írsz. Ez főleg a romantikus-dolognál jött elő, mert hát hmm ugye aki tud róla 😉 Szóval hihetetlen vagy, és a cikkedből világosan látszik hogy igazán sikeres író vagy és leszel ✨

    • 2018-01-25 at 13:03

      Azért annyira nem mondok okosakat, a saját módszereid is épp olyan értékesek, ha nálad működnek. Ne felejtsd el, hogy mindenki egyedi, szóval más fog beválni nálad és más nálam ^^ De nagyon nagyon jól esik a dicséreted, nagyon szépen köszönöm ♥ Te mindig tudod, hogyan kell lelket önteni belém!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.