Mese habbal I Miért egyetlen blogot használok?

Amikor beléptem az első blogokkal foglalkozó facebook csoportba szemet szúrt, hogy jócskán kilógok az átlagból. Ez a tendencia úgy veszem észre, lassacskán változik, de továbbra is tartja magát a szokás, miszerint mindenki új blogot nyit új történethez. Velük ellentétben és már jó sok éve tartom magam hűségesen egyetlen bloghoz, ami így szép lassan átalakult egy egyszerű internetes felületből az én saját királyságommá.

Igen királyságom, hiszen ezen a blogon minden egyes betű én vagyok. (Kivéve ami Bajan, de róla most nem beszélünk, szépen el van zárva.) Az én fejlődésem, mint blogger egy nagy képlékeny gyurmára hasonlít, amit elsőnek még ügyetlenül formázgattam, aztán egyre precízebben és precízebben. Míg másoknál egy új blog egy új agyagtömb, amiben már nincsenek benne az előző hibák, itt bizony vissza lehet keresni réges-régi bejegyzéseket, bele lehet olvasni a legelső írásaimba. A blog egy igazi élő organizmus lett, ami folyamatosan alakul és formálódik, vannak pillanatok, amikor egyenesen úgy érzem már nélkülem is képes lenne a változásra. Lehet, hogy ez így is van, mégis a legfontosabb, ami miatt egyetlen blogot használok, az az, hogy én töltöm fel lélekkel, és nem a történet, ami aktuálisan rajta fut.

Természetes, hogy mindegyik novella vagy blogregény egy picit személyre szabja az oldalt, mindegyiknek jár egy saját fejléc, regény esetén komplett borító, de az oldal egysége megmarad. Személy szerint imádom a letisztultságát, ez az egyszerű minimalizmus jellemző arra is, ahogy a való világban igyekszem a környezetem alakítani.
Nyilván az sem mellékes, hogy így rengeteg időt megspórolok magamnak. Szégyen nem szégyen, jelenleg még kicsit se konyítok a különböző weblapkódokhoz, így bár még a képszerkesztőkkel úgy, ahogy elboldogulok, egy teljes design összerakása számomra lehetetlen feladat. Ha viszont minden egyes történetemhez találnom kéne valakit, aki foglalkozik ezzel, ráadásul meg is értjük egymást annyira, hogy a végeredménnyel mind a ketten maximálisan meg legyünk… Nos valljuk be, ez egy örökkévalóság lenne. Így viszont a megjelenésbe már minden egyes új történetnél csak minimális energiát kell befektetnem, a maradékot pedig beletolhatom a történetbe/cikkbe, hogy a tartalom igazán minőségi legyen.

Most, hogy már az egyszerűségről beszélünk, nézzük a blog másik nagy előnyét, mégpedig azt, hogy megjegyezhető. Igen, az egyéni domain cím nincs ingyen, de egyrészt megéri annak, aki komolyan akar foglalkozni ezzel, másrészt el is vonatkoztathatunk tőle. Hogyan is nézne ki ez az én esetemben? Valószínűleg valahogy így: criszi.wordpress.com. Ugye továbbra sem túl bonyolult a helyzet, és a főoldalról már egyetlen kattintással elérhetik az emberek bármelyik írásom. Ezek pedig vannak szép számmal. Pontosan hányan is? Ha a novelláimnak teszem azt külön blogot tartanék fenn és minden regényemnek is egyet-egyet, akkor jelen pillanatban négy blogot kellene kézben tartanom, és az olvasóimnak négy url címet kellene megjegyezniük. Ha azt akarom, hogy visszatérő olvasók legyenek, és ne csak egyszer betévedők, akkor az a célom, hogy könnyen megjegyezzenek. Az én esetemben ráadásul még az sem játszik, ami nagyon sok bloggernél igen, ez pedig a hosszú, hosszú angol cím, ami már esetleg foglalt is, így mellé kerül magyarul is és egy katyvasz az egész url. Én személy szerint rengeteg blogot vesztettem el, ami érdekelt volna, de egyszerűen képtelen voltam felidézni az url-jét, az előzményeimben ezer között már nem volt türelmem kikeresni és így a szegény blogger, bármennyire is jól írt, máris vesztett olvasót.
Azzal, hogy nálam minden egyetlen név alatt elérhető az a célom, hogy megjegyezzenek. Mert akit megjegyeznek, ahhoz hamarabb visszatérnek, ez ilyen egyszerű.

Szóval most már ismernek, mert a blogom minden szegletétben ott rejtőzik az énem, ami összefogja az egészet, és meg is jegyeztek. A következő lépés az, hogy elérjem, itt is maradjanak. Ehhez pedig a tökéletes eszköz a változatos témák felsorakoztatása. Egy olyan „gyűjtőblogon” mint az enyém elfér minden. Novellák, regényen, cikkek. Arról írok, amiről írni akarok, nálam nem fog kilógni a sorból egy díj-bejegyzés, mint a legutóbbi The tea break award, hanem szépen belesimul a sokszínűségbe. Itt jó eséllyel minden zsánerben találhat magának olvasnivalót, aki keres. (Hogy miért jó többféle zsánerben novellázni arról a korábbi Mese habbal cikkben olvashattok ITT) Az írástechnikai, esetleg néhány magánéleti bejegyzésem azoknak lehet érdekes, akik rám, azaz a bloggerre kíváncsiak, és természetesen a regényeim is megkaphatják azt a figyelmet, amit érdemelnek.
Ezt egy nagyon egyszerű gondolatsorral be lehet bizonyítani. Tegyük fel, valaki írástechnikai cikket keres és elolvassa, hogy szerintem miért hasznos a novellázás. Innen tovább indulva megtalálja a novelláimat, amikben, ne adj isten, megtetszik neki a stílusom és egy kattintással máris belekezd valamelyik blogregényebe. A cikkem elején komolyan gondoltam, amikor azt mondtam, ezek a felépítésű blogok egy élő, organikus lényre hasonlítanak. Minden összeköttetésben áll mindennel, a célom, hogy minél olvasóbarátabb hellyé tudjam alakítani.

Úgy érzem, hogy azzal, hogy egyetlen blogot üzemeltetek az összes írásomnak, nem csak a saját életem könnyítem meg, de az olvasókét is. Korábban már volt szó róla, hogy számomra a blog egy mini szentély, egy hely ahol kibontakozhatok, mint amatőr író. Ha ezt a helyet szétdarabolnám sok apróra, számomra már nem nyújtaná ugyan azt. Nem lenne meg az az érzésem, hogy van egy igazi, nagy menedékem, ahol minden egyes kis felület az enyém és én vagyok. Nem csak az írásaimat, de önmagamat is tudom kommunikálni általa a világ felé, és azt hiszem, ha egyszer sikeres író/blogger akarok lenni, akkor erre szükség van.

 

Ti hogy éreztek ezzel kapcsolatban? Milyen érveitek vannak a különálló blogok mellett? Esetleg ti is elgondolkoztatok már azon, hogy az összes írásotokat összevonjátok egy felületre, vagy akár már meg is tettétek? Ha igen miért, és ha nem miért nem? Mondjátok el a véleményeteket kommentben, én mindenkire kíváncsi vagyok!

  2 comments for “Mese habbal I Miért egyetlen blogot használok?

 1. 2018-02-10 at 15:45

  Szia!
  Annyira egyetértek ennek az írásodnak minden szavával! 🙂 Ha nem haragszol, én is elmesélem röviden az én verziómat ebben a kérdésben.
  Nálam eleinte ugye adott volt, hogy szimpla novellásblogként nem fogok minden történetemnek külön blogot szentelni (szép is lett volna :D), regényt meg még nem publikáltam, de volt egy próbálkozásom, és akkor annak is külön blogot nyitottam – igaz, kb. két hétig tartott a dolog. Egy időben pedig, amikor el akartam kezdeni írástechnikáról írni, majdnem ezeknek is nyitottam egy blogot, de aztán rájöttem, hogy semmi értelme sincs több blogot ritkán frissíteni, hanem ezek a témák bőven elférnek egymás mellett, és legalább nem havonta fogok mindegyik blogomra új bejegyzést írni (mondjuk most is csak heti egyhez tartom magam, és rendszeresen megdöbbenek, hogy vannak, akik meg mondjuk heti hármat is írnak). Ha ezektől nagyon eltérő témában is akarnék írni, annak mondjuk lehet, hogy külön blogot nyitnék, de történeteknek nem, mert amiket te is írtál, azok nagyon igazak: így egy helyen van minden, könnyebben megtalálják a különböző munkáimat az olvasók, és egyszerűbb megjegyezni egy címet (ami ugyanúgy rövid és egyszerű, mint a tiéd :D), mint mondjuk ötöt. Meg nem is fizetnék több tárhelyet meg domain címet. 😀
  Meg ha az ember mondjuk befejezne egy regényt, akkor az a blog, ami csak erre van fenntartva, már nem frissül, és valljuk be, hogy nem frissülő blogokra sokkal nehezebben találnak rá az emberek. És ugye, onnantól kezdve, hogy bevalljuk, hogy komolyan szeretnénk csinálni a blogolást, nem ciki bevallani, hogy igenis számít, hányan bukkannak rá a blogra. 😀 Ha meg minden egy helyen van, akkor a régebben befejezett írásoknak is ugyanannyi esélyük van rátalálni a közönségükre.
  Újabban egyébként azt látom, egyre kevesebb a történetes blog, régebben meg rengeteg volt, de mindenki átment pl. Wattpadre. :/ Én ezt eléggé sajnálom, bár annak idején sem tartoztam azok közé, akik virtuálisan is fennhangon sóhajtoztak, hogy “de gáz, hogy ilyen népszerű lett az írás, és minden boldog-boldogtalan írni akar”. 😀 Én jobban is szeretem a blogokat, mint az említett írós oldalakat, mert sokkal személyesebbek. Szeretem nézni a designokat, a bemutatkozásokat, a személyesebb bejegyzéseket, és ezek hiányoznak pl. Wattpadről meg a többi ilyen oldalról. Én blogpárti leszek, már csak azért is, mert (ez elég beképzelten fog hangzani) az én blogom csak rólam szól. 😀 Ergo aki oda téved, az tényleg rám kíváncsi, engem ismerhet meg belőle.
  Összességében muszáj még egyszer elmondanom, hogy nagyon tetszett ez az írásod! 🙂
  Dare

  • 2018-02-10 at 18:55

   Nagyon megtisztelő, hogy ilyen hosszan kifejtetted itt véleményed ^^ Örülök, hogy hasonló a nézőpontunk. Én is épp mostanában realizáltam, hogy bizony fogyni kezdtek a történetes blogok, a csoportokban egyre több a “klasszikus” cikkezős blog. A te wattpadről szóló cikked vett rá arra, hogy előkeressem az ezer éves regisztrációmat, és elkezdtem magamnak újra felfedezni az ottani világot, hogy lássam, most merre mutatnak a “trendek”, de én se tervezek váltani, úgy érzem ez az a felület, ahol én teljesen ki tudok teljesedni. Még egyszer köszönöm, hogy megosztottad a gondolataid, számomra tanulságosak voltak, és borzasztóan örültem a kommentednek, bearanyozta a napomat ^^

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.