Mese habbal I 4 offline program, ha inspirációra van szükséged

Valljuk be őszintén, néha mindnyájunknál beüt az a bizonyos szürke időszak, amikor nem, hogy írni, de még a billentyűzethez ülni sincs energiánk, és úgy érezzük a fejünk teljesen kiürült. Mint egy kopár sivatag. Ilyenkor valószínűleg csak egy kis kikapcsolódásra van szükségünk, egy egérútra az online világból. De mivel is töltsük az offline időt, hogy az tényleg hasznos legyen, felöltsön minket energiával és inspirációval, ne adj isten, egy teljesen új ötletet adjon a következő regényünkhöz? Összeszedtem most 4 olyan dolgot, amik talán hasznosak lehetnek egy ilyen helyzetben.

1.Ki a természetbe
Igen, ez a leginkább kézenfekvő megoldás, ami szinte minden „kapcsolódjunk ki” cikk legelső pontjában ott virít, de talán nem ok nélkül. Rengeteg időt töltünk a gép előtt ülve, akik hasonszőrűen az írást választották hobbijuknak/életcéljuknak akár még többet, mint az átlag. Egy kellemes séta, amikor csak a minket körbeölelő természetre kell koncentrálnunk, remekül kiüríti az ember fejét, elcsendesíti az olykor hangosan zsibongó és ezerfelé szaladó gondolatokat.
Az, hogy felállunk és mozgunk egy picit, jót tesz a vérkeringésnek is, azaz segít újra feltöltődni energiával, felfrissíti a testünk. Ez pedig mindenkire ráfér, amikor már órák óta ül a monitor előtt, de egyetlen sort se tud kipréselni magából.
Végül pedig, a természet gyakorlatban is segíthet fejlődni, mint író, és újra felvenni az elejtett fonalat. Figyeljük meg a világot körülöttünk, üljünk ki egy erdőbe, a mező közepére, vagy esetleg egy városi park padjára, és írjuk le, amit magunk körül látunk. Aztán, ha már papírra vetettük azt, ami látható, próbáljuk meg kiegészíteni azzal, ami nem. Vajon az odvas tölgyben tündérek vagy mókusok bujkálnak? Nem lehet, hogy a fodrozódó vízfelszín alatt rég elsüllyed hajóroncs vár ránk? Engedjük meg a természetnek, hogy odaadja nekünk a történeteit, és használjuk őket.

2.Branistorming egy türelmes és lelkes baráttal
Őszintén szólva, számomra mindig ez a legjobb, amit tehetek, ha elfogy a lelkesedésem és az inspirációm. Szerencsés embernek mondhatom magam, mert több olyan ember is van az életemben, akit rá tudok venni arra, hogy hallgasson végig, amikor az őrültebbnél őrültebb regényötleteimmel dobálódzok. Ennek a tanácsnak talán ez a legnehezebb része, megtalálni azt az embert, aki megfelelő figyelmet hajlandó rád és az ötleteidre fordítani. Ha viszont ő megvan (javasolnék például egy hasonszőrű bloggert, akivel így oda vissza segíthettek egymáson) , már semmi nem tarthat vissza egy alapos ötletbörzétől.
Amit nagyon fontosnak tartok itt megjegyezni, az az, hogy mozduljatok ki otthonról. Az ismerős környezet, ahol biztonságban érzed magad akaratlanul is védőbástyákat vonhat a történeted köré. Ellenben egy új környezetben a kimondott szó is máshogy cseng. Keressetek egy különleges hangulatú kávézót, hogy ne csak a társaság, de a környezet is inspirálóan hasson, és esetleg abban is segítsen, hogy ami még otthon a kedvenc pulcsidban a világ legjobb ötletének tűnt, arra most te is kritikus szemmel tudj nézni.
Végül pedig, ne félj a legvadabb ötleteidet is elmondani, maradj nyitott a tanácsokra, és járjátok körbe minden oldalról a témát. Egy ilyen, akár egész napos, ötletelés után valószínűleg halálosan kimerült és elképesztően lelkes leszel egyszerre, épp ezért én azt tanácsolom, utána aludj rá egyet, és másnap vágj bele a világmegváltásba.

3.Keress inspirációt tematikusan
Ebben a pontban annyi a csavar, hogy nem használható minden helyzetben általánosan. Ha egyetlen kósza ötlet sincs még a fejedben, akkor valószínűleg a többi tipp sokkal többet tud rajtad segíteni. De miről is van itt szó?
Ha a fejedben már szinte kész a történet, esetleg már le is írtál néhány sort, csak elakadtál, akkor jöhet a segítségedre az ilyen „tematikus” keresgélés. És én ez alatt nem a Pinterest csodálatos világára gondolok, arról talán majd egyszer külön cikket írok, hanem arra, hogy újra húzd fel a vándorbakancsot! Kiállítások, helyszínbejárások, kapisgálod már?
Ha az aktuális regényed egy romantikus kisvárosban játszódik, pattanj vonatra és meg se állj az első olyan vidéki városkáig, ami a leginkább hasonlít a fejedben lévő képhez. Tölts el itt egy napot, fotózz, rajzolj, jegyzetelj, és hagyd, hogy a történeted szinte újra életre kelljen a szemed előtt.
Ha főszereplőd egy meg nem értett művész, akkor irány a legközelebbi művészeti galéria, egy történelmi regényhez pedig hol találnál jobb alapanyagot, mint egy múzeumban?
Természetesen nem csak ez a néhány példa működik, de te ismered a legjobban a saját írásod, így a legjobb programot is te tudod kitalálni hozzá. Vágj bele bátran, ha egyedül nem akarsz menni, vigyél magaddal valakit, de ismét csak azt tanácsolom, olyan embert, aki majd a lelkes új ötleteidet is hajlandó lesz végighallgatni a hazaúton.

4.Alkoss valami újat egy új helyen
Ez az utolsó tanács lényegében összevonja az összes többit. A lényeg az, hogy amikor elveszettnek érzed magad a sorok között, akkor eljött az ideje, hogy kimozdulj a komfortzónádból. Vágj bele bátran, mert talán egy teljesen új területet fedezhetsz fel magadnak, ami utána akár végig melletted is maradhat.
Fess, rajzolj, fényképezz vagy akár forgass rövidfilmet. A lényeg, hogy csinálj valami olyat, amit még eddig soha, és ha lehet, társíts mellé egy új helyszínt. Írj verset egy múzeumban, csinálj vázlatot a városod főterén és így tovább. Minden egyes ötlet majd újabbra sarkal és visszaadhatja a hiányzó motivációdat az íráshoz is. Az új perspektívák segítenek abban, hogy máshogy nézz a történetedre, megláss benne olyat, amit esetleg eddig nem vettél észre, talán megsúgja mi hiányzott eddig, ahhoz, hogy előre tudj haladni. Jómagam úgy gondolom, egy író/blogger akkor tud a legtöbbet fejlődni, ha gyakran kimozdul az íróasztala mögül. Természetesen az elején bátorság kell hozzá, de minél többször vágsz bele az ismeretlenbe, annál egyszerűbb lesz legközelebb.

Remélem, hogy ez a pár jó tanács valakinek a segítségére lesz majd. Ha az új dolgokat a mindennapjaitok részévé teszitek, és megtanultok mindenfelé figyelmesen, nyitott szemmel járni, meglátjátok, az ötlethiány messze elkerül majd titeket. Keressétek magatoknak a kalandokat, és akkor a történeteitek is életre kelnek majd.

Ki fogod próbálni valamelyik pontot? Írd le, hogy mit tapasztaltál utána! Neked milyen bevált praktikáid vannak, ha úgy érzed, elkerül az ihlet? Írd meg ide, hátha valaki másnak is hasznos lesz!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.